22 Eylül 2013 Pazar

Anadolu Hisarının İlginç Görüntüsü

    FATİH 'İN MÜKEMMEL SANATI 1453 TE İSTANBUL'UN (CONSTANTİN 'İN) FETHİNDE BİZANS'A GELECEK YARDIMLARIN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN KENDİSİNİN BİLE TAŞ TAŞIDIĞI ANADOLU HİSARINA KUŞ BAKIŞI BAKILDIĞINDA ARAPÇA MUHAMMED YAZIYOR...


      Yıldırım Beyazıd'ın İstanbul Boğazının en dar yerinde yaptırdığı ilk hisar. Göksu deresi ile deniz arasında şist ve kireç katmanlarından meydana gelen tepenin üzerindedir. Eski kaynaklarda “Güzelhisar, Güzelcehisar, Yenihisar, Yenicehisar, Akhisar” isimleriyle de anılmaktadır.
Bizans’a Karadeniz yoluyla yardım gelmesini önlemek maksadıyla inşa edilmiştir. Anadolu Hisarı, asıl kale, iç kale duvarları ve üç kuleden meydana gelir.
       Asıl kale, dikdörtgen bir plan üzerine yükselen kuledir. Kule, üzeri toprakla örtülü yüksekçe bir kayanın üzerine oturtulmuştur. Dört katlı olan bu kuleye bugün güneybatıda bulunan bir kapıdan girilmektedir. İç kale duvarları ise 2-3 metre kalınlığında asıl kaleyi kuzeybatı ve kuzeydoğudan çevreler. Üzerinde dört kule vardır. İç kale duvarının kapısı, kuzeydoğudaki kulenin kuzeyindedir. Stratejik bakımdan yeri ustalıkla seçilen kapıyı, batıdan gelen düşmanın görmesi imkansızdır. Dış kale surları, çok kemerli ve çokgen bir surdur. İç kale surları ile güney-doğu ve kuzey-batıdan birleşir; üzerindeki 3 kule ile korunur. Surların güneyindeki bazı kısımları bugün yıkılmış haldedir. Kuleler ise, bedeninden mazgallar bulunan duvarlar üzerinde kuzeyde, kuzey-batıda ve batıda, çevreye ve yollara hakim silindir biçiminde yapılardır. Anadolu Hisarının Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır.
        Bugün Anadolu Hisarı, Beykoz Belediyesi sınırları içinde yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder