15 Ağustos 2013 Perşembe

Kirmizi renk bogalari niçin kizdirir?

Aslinda kirmizi renk hiçbir bogayi kizdirmaz.
Çünkü bogalar renk körüdür ve kirmiziyi diger renklerden ayirt edemezler. Peki neden bu kadar kızaqr boğalar ?

Gerçeği şudur kırmızı renk boğaları kızdırmaz. Sebebi ise boğaların renk körü olmasıdır. Yani kırmızı rengi diğer renklerden ayırt edemezler. Boğa güreşlerinde boğa güreşcisi olan matador eline almış olduğu şapkasının şalını sallayarak kızdırır boğayı. Yani boğanın kırmızı renge saldırdığı inancı tamamiyle yanlış bir düşüncedir.

İspanyada boğaların kırmızı renge saldırıyo olma inancı, bütün boğa güreşçilerinin kırmızı başlık kullanıyorlar olmasıdır. Bu başlıkları boğayı kızdırmak için değil güzel bir görüntü vermesi amacıyla kullanılmaktadır.

Bu kırmızı renk insanlarda etkili bir renktir. Yapılmış olan bazı deneylerde kırmızı rengin insanlarda kan basıncını yükseltip, kalbin atışını hızlandırdığı görülmüştür. Bu sebebiyse kan rengininde kırmızı olduğu düşünülmektedir.

Boğalar kırmızı rengi görünce sinirlenmiyorlar. Etrafında bağıran binlerce insan olması, tozlu, görültülü ve sıcak bir otam olması, sırtlarına saplanan kılıcın acısı yüzünden asabi olurlar.

Boğa güreşi bilindiği üzere İspanyada doğan bir gelenek değildir. İlk çağlardan günümüze kadar boğa, kuvvet, dayanıklılık ve verimin simgesi olmuştur Boğa güreşi ilk Yunan, Roma, Mısır, Kore ve Çin medeniyetlerinde görülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder