25 Ağustos 2013 Pazar

Türkiye'nin Sınırları Dışındaki Tek Türk Toprağı Neresidir

     
Caber Kalesi Suriye Sınırları İçerisindeki Tek Türk Toprağı

 Türkiye'nin Sınırları Dışındaki Tek Türk Toprağı Neresidir?

        Suriye sınırları içinde yer alan Caber Kalesi'dir. Suriye'nin kuzeyinde ve Fırat nehrinin sol kıyısında kalan bu kalede 1921 yılından beri Türk bayrağı dalgalanmaktadır

        Hicri 5. asırda Benî Kureyşli Ca'ber tarafından zaptedildiği için, bu isimle anılmaktadır. Caber Kalesi, Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey’in dedesi Süleyman Şah'ın mezarı da buradadır.

 Suriye'nin yaptığı Tabka Barajı nedeniyle kalenin sular altında kalma riskine karşı Süleyman Şah'ın türbesi, Halep'in Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledilmiştir. Caber Kalesi ve karakolu aynı yerde varlığını sürdürmektedir. Caber Kalesi, Türkiye Cumhuriyeti 20. Zırhlı Tugayı 3.Hudut Alay Komutanlığı 2. Hudut Taburu'na bağlı bir manga asker tarafından korunmaktadır.


Caber Kalesi, 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti'nin yenilmesi üzerine, 1918 yılında İngiliz Kuvvetleri tarafından işgal edilmiş, daha sonra Birleşmiş Milletler Cemiyeti kararı ile Fransız mandası altına giren Suriye Devleti sınırları içerisinde kalmıştır.

      Türkler için büyük manevi değer taşıyan Caber Kalesi, 20 Ekim 1921 tarihinde Fransa ile imzalanan Ankara Anlaşması'nın 9. maddesi gereğince, Osmanlı Devletinin kurucusu Sultan Osman'ın büyük babası Süleyman Şah'ın Caber kalesindeki, Türk Mezarı adı altında tanınan kabri, müştemilatı ile beraber, Türkiye'nin malı sayılmış, orada muhafızlar bulundurma ve Türk bayrağını çekme hakkı tanınmıştır.

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder